‘Portugal is de nr.1 van de Europese fietsindustrie’

ÁGUEDA (PT) – De derde dag van de NieuwsFiets.nu DealerReis werd onverwachts een soort drietrapsraket, want op verzoek van branchevereniging Abimota werd een last minute bezoek ingelast aan de fietsenfabriek InCycles, om het programma nog completer te maken. 

De suggestie van Abimota was een geschenkje uit de hemel, want een rondleiding in een fietsfabriek ontbrak feitelijk nog aan het programma. Een welkome aanvulling, die door de deelnemende dealers zeer op prijs gesteld werd. In de voorbereiding van de dealerreis waren wel fietsfabrieken benaderd, maar zonder succes. Dus dit was een meer dan ideaal alternatief.

Cijfers onderstrepen hoe sterk de Portugese fietsindustrie in ontwikkeling is

Als eerste deed de Nederlands-Belgische delegatie Abimota aan. Deze organisatie is het beste te omschrijven als de Portugese RAI Vereniging en de gangmaker achter Portugal Bike Value, dat als doel heeft het landpotentieel te presenteren voor het vestigen van industrieën, integratie van technologiecentra, universiteiten en lokale autoriteiten. Momenteel zijn 132 bedrijven bij Abimota aangesloten, die gezamenlijk goed zijn voor 8000 arbeidsplaatsen. Uit cijfers, die tijdens de presentatie getoond werden, blijkt wel dat de export van de Portuguse fietsindustrie een enorme vlucht genomen heeft. Was de totale export van fietsen, e-bikes, onderdelen en accessoires in 2015 nog goed voor € 170 miljoen, in 2020 was het gegroeid naar € 595 miljoen. Dat is meer dan een verdrievoudiging. Het aantal geëxporteerde e-bikes zat in 2018 nog op circa 25.000, in 2021 was het meer dan 250.000. Deze cijfers onderstrepen hoe sterk de Portugese fietsindustrie in ontwikkeling is Abimota claimt dan ook dan Portugal de nr.1 van de Europese fietsindustrie is. Alles is hen eraan gelegen om dat verder uit te bouwen en daarom zetten ze vol in op creatie en innovatie, economische opwaardering van de sector, certificering en duurzaamheid, training, opleiding en promotie.

In het verlengde daarvan beschikt Abimota over het Bike Value Innovation Center Association BIKiNOVV, dat een wereldwijd antwoord biedt voor de tweewielersector, van materiaalkeuze en de ontwikkeling van nieuwe materialen, via het ontwerpen van componenten tot het testen van prototypes en productconformiteit.

Na de presentatie werd een korte rondleiding gegeven door het testlab, waar de meest uiteenlopende producttesten uitgevoerd konden worden. Het was een beetje rommelig, want het testlab wordt momenteel verbouwd en uitgebreid, waardoor niet alles erbij stond zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Maar dat nam niet weg dat Abimota over een serieuze faciliteit beschikt, waaraan hun leden veel plezier kunnen beleven.

Opvallend was dat we bekende merknamen als Popal, Veloretti, Watt en Mongoose bij InCycles tegenkwamen

Op voorspraak van Abimota reed de bus naar InCycles, een fietsfabriek die tien kilometer verderop gevestigd was. Daar werden we met open armen ontvangen. InCycles is een fabriek die hoofdzakelijk voor derden produceert, hoewel ze met Eleven ook over een eigen merk beschikken, maar dat merk speelt een bijrol in hun dagelijkse werkzaamheden. De fabriek was de ruim opgezet en opvallend was dat we bekende merknamen als Popal, Veloretti, Watt en Mongoose tegenkwamen. “We hebben de capaciteit om circa 1000 e-bikes per dag te produceren, maar momenteel – nu de markt iets rustiger is – zitten ze op 600 e-bikes per dag,” liet general manager Pedro Conceiçāo weten. Ze assembleren de fietsen voor hun opdrachtgevers, meestal met de componenten die door de merken zelf aangeleverd worden. Maar daarnaast komt het ook voor dat ze (deels) zelf componenten bestellen voor hun klanten bestellen om de fietsen te produceren. Tijdens de rondleiding was duidelijk dat hun magazijn behoorlijk gevuld was met fietsen, die klaarstond voor verzending. “Normaal is het magazijn zo goed als leeg, maar de fabrikanten nemen een afwachtende houding aan,” licht Conceiçāo toe. “We willen natuurlijk een flexibele partner zijn, maar vroeg of laat moeten de bestelde fietsen natuurlijk wel gewoon geleverd worden.”

Saillant detail is dat sommige ondernemers dermate geïnteresseerd waren om een samenwerking met InCycles aan te gaan, dat ze deze reis nog een vervolgafspraak gemaakt hebben.

CarbonTeam produceert op Formule 1 niveau

Als derde en laatste bezoek stond CarbonTeam gepland. Dat is opgericht in 2018 om te kunnen voldoen aan de klantenvraag naar carbon fiber oplossingen. Aandeelhouders van CarbonTeam zijn Rodi Industries, Miranda, Ciclo Fapril uit Portugal, Bike Ahead uit Duitsland en ART Collection uit Taiwan. In de fonkelnieuwe fabriek, nog geen twee jaar oud, wordt volgens een Duits procedé gewerkt. Volgens general manager Emre Ozgunes is CarbonTeam de enige frameproducent, waar monocoque carbon frames als één geheel geproduceerd worden. Met behulp van mallen worden de frames opgebouwd. Bijzonder is dat daar een chip in verwerkt wordt, waarin alle productiegegevens opgeslagen worden. Die kunnen met een scanner geraadpleegd worden. De productie wordt stap voor stap met foto’s vastgelegd, zodat onverhoopte fouten later tot in detail traceerbaar zijn. Volgens Ozgunes zijn de frames van CarbonTeam zeker tien procent lichter, dan wanneer dezelfde frames in Azië geproduceerd worden. Hij mikt met CarbonTeam duidelijk op het hogere segment, want concurreren met goedkope carbon frames is voor hem geen optie. Opvallend is dat de fabriek wat verder weg gesitueerd is van de overige fietsindustrie. “Dat heeft drie redenen. Ten eerste maakte subsidie het aantrekkelijker om hier te vestigen, ten tweede zitten we logistiek goed bij verschillende snelwegen, en ten derde is het makkelijker om hier aan personeel te komen,” aldus Ozgunes. “Hier hebben we geen concurrentie van de andere bedrijven uit de fietsindustrie, die ook altijd op zoek zijn naar goed personeel.”

Na de bezoeken aan Abimota, InCycles en CarbonTeam kon weer teruggekeken worden op een enerverende dag, waarbij vooral de laatste twee het meest tot de verbeelding spraken. De high-tech fabriek van CarbonTeam werd omschreven als Formule 1-niveau in de fietsindustrie, maar ook de openheid bij InCycles, waar bovendien gefotografeerd mocht worden, werd gewaardeerd. De dag werd afgesloten bij O Tipico, een authentiek Portugees restaurant in het centrum van Águeda.

Fonte: https://nieuwsfiets.nu/2023/01/11/portugal-is-de-nr-1-van-de-europese-fietsindustrie/


Pub Exn
Pub Cpl3
Pub Iba